اعتراض به رای دادگاه

اصل بر این است که احکام صادر شده از دادگاه ها، عادلانه بوده و با رعایت تمام موازین قانونی و شرعی و با رعایت حقوق اصحاب دعوا صادر می شوند، اما این حق نیز برای اصحاب دعوا در قانون، پیش بینی شده است که بتوانند به آرای صادره از دادگاه اعتراض کنند؛ زیرا ممکن است، اشتباهی در صدور احکام پیش بیاید و یا اینکه کشف موضوعی جدید، سبب تغییر رای صادره بشود.
روش های اعتراض به رای دادگاه را می توان به دو دسته تقسیم نمود. برخی از این روش ها، علی الاصول در همه موارد مجاز هستند و برخی از آنها، تنها در شرایط بخصوصی که قانون پیش بینی کرده است، امکان پذیر می باشند. هر کدام از این روش ها، دارای مراحل و نحوه طرح و رسیدگی ویژه ای بوده و باید در مهلت مقرر در قانون انجام گیرند.
پس از آن که رای بدوی از دادگاه صادر شد، هر یک از اصحاب دعوا می توانند، بعد از بررسی مفاد رای صادر شده، در صورتی که آن رای را مخالف قانون بدانند، در مهلت قانونی مقرر به آن اعتراض نمایند.
روش های اعتراض به رای دادگاه :
- طرق عادی
روشهایی که اعمال آنها اصولاً محدود به موضوعات خاص نیست و محدود به جهت خاصی نیز نیست مثل واخواهی و تجدید نظر
- طرق فوق العاده
روشهایی که اعمال آنها یا محدود به موضوعات خاص است یا محدود به جهات خاصی است که عبارت است از فرجام اعاده دادرسی و اعتراض ثالث
- طرق عدولی
یعنی روشی که در آن همان دادگاه صادر کننده رای از رای خود عدول میکند آن را تغییر میدهد مانند واخواهی اعاده دادرسی و اعتراض ثالث
- طرق اصلاحی
یعنی روشی که در آن دادگاه دیگری غیر