۰۹۱۲۸۸۵۵۳۲۳۸

Image

تعریف جرم

ورود به عنف به معنای وارد شدن به حریم شخصی دیگران بدون مجوز قانونی و رضایت صاحب ملک، با توسل به زور، تهدید، ضرب و جرح و رفتارهای خشونت آمیز است. در قانون مجازات اسلامی این عمل هتک حرمت منزل یا ملک و اقدامی مجرمانه شناخته می شود؛ حتی اگر فرد در زمان اتفاق این عمل در محل حاضر نباشد.

حریم شخصی

حریم شخصی به معنی مرزهای فیزیکی، ذهنی و احساسی مخصوص هر فرد است که مانعی برای دخالت، مزاحمت، سودجویی و تجاوز دیگران به آزادی هر شخص می‌شود و در خصوص جرم ورود به عنف حریم شخصی عبارتست از هر مکانی که شخصی مالکیت آن را در اختیار و هرگونه ورود بدون اجازه و یا ورود همراه با خشونت و ضرب و جرح جرم محسوب می شود.

عنف

بر اساس ماده ۶۹۴ قانون مجازات اسلامی ، ورود به حریم شخصی افراد زمانی جرم است که به عنف باشد و رفتاری که سبب تحقق این جرم می‌شود باید مصداقی از عنف و خشونت باشد. بنابراین اگر رفتاری غیرخشونت آمیز باشد، مصداق این جرم نخواهد بود. به عنوان مثال اگر هنگام ورود با ضرب و جرح یا هل دادن و اعمال زور علیه فرد وارد خانه شوند و یا هنگام ورود به تخریب اموال بپردازند، این رفتار مصداقی از این جرم خواهد بود. اما اگر فردی با توسل به فریب و دروغ وارد منزل دیگری شود، مصداق این ماده نخواهد بود

عنصر روانی جرم ورود به عنف

عنصر معنوی یا همان عنصر روانی این جرم احراز سوءنیت عام به معنای علم و عمد مرتکب در رفتار مجرمانه است و نیازی به احراز سوءنیت خاص نیست بنابر این اگر «قصد هتک حرمت منزل دیگری» وجود نداشته باشد، مثلا به قصد کمک به دیگری وارد منزل شود و یا ورود به منزل با قصد نجات زنی باشد که تحت شکنجه شوهرش قرار دارد، جرمی واقع نشده است.

مجازات جرم ورود به عنف

همانطور که در بالا گفته شد مجازات ورود به عنف حبس خواهد بود و بر خلاف آنچه بسیاری می‌پندارند، جزای نقدی یا همان جریمه مجازات آن نیست. مجازات جرم ورود به عنف چنین است:

مجازات جرم ورود به عنف ساده: از سه ماه تا یک سال و شش ماه حبس مجازات جرم ورود به عنف مشدد: شش ماه تا سه سال حبس

ورود به عنف ساده و مشدد

جرم ورود به عنف ممکن است ساده و یا مشدد باشد. جرم ورود به عنف ساده همانطور که گفته شد عبارت است از حالتی که فرد با اعمال رفتار خشونت آمیز وارد منزل یا مسکن دیگری می شود که مجازات آن در بالا گفته شد. اما ورود به عنف مشدد حالتی است که تعداد افرادی که اقدام به هتک حرمت منزل می‌کنند دو نفر یا بیشتر بوده و یا یکی از ایشان حامل سلاح باشد. در این مورد قانون برخوردی شدیدتر کرده است

رضایت شاکی در ورود به عنف

با توجه به ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی، جرم ورود به عنف جرمی قابل گذشت است. معنی این حرف این است که در صورت گذشت شاکی تعقیب و مجازات متهم متوقف خواهد شد و این امر مختص به جرایم قابل گذشت بوده و در جرایم غیرقابل گذشت جاری نیست. پس با گذشت و رضایت شاکی در جرم ورود به عنف، اگر متهم توسط دادسرا تعقیب شده باشد، تعقیب متوقف شده و یا اگر محکوم شده باشد، اجرای حکم متوقف خواهد شد

مرور زمان ورود به عنف

بر اساس ماده ۱۰۶ قانون مجازات اسلامی، در جرایم تعزیری قابل گذشت هرگاه متضرر از جرم در مدت یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم، شکایت نکند، حق شکایت کیفری او ساقط می‌شود. مگر این که تحت سلطه متهم بوده یا به دلیلی خارج از اختیار، قادر به شکایت نباشد که در این صورت مهلت مزبور از تاریخ رفع مانع محاسبه می‌شود. هرگاه متضرر از جرم قبل از انقضای مدت مذکور فوت کند و دلیلی بر صرف نظر وی از طرح شکایت نباشد، هر یک از ورثه وی در مهلت شش ماه از تاریخ وفات حق شکایت دارد. پس در صورت وقوع این جرم تنها یک سال برای انجام شکایت مهلت خواهید داشت.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر ، با دفتر تخصصی حقوقی وکلای پایه یک دیبای عدالت تماس حاصل نمایید:02177423630