۰۹۱۲۸۸۵۵۳۲۳۸

Image

گروه حقوقی دیبای عدالت، با داشتن وکلای متخصص پایه یک دادگستری می تواند مشاوره های تخصصی و راه کار های لازم حقوقی در نگارش قرارداد ها را در اختیار مراجعان و موکلان خود قرار دهد تا در فرایند حقوقی قرارداد نویسی دچار مشکل نشوند و از مشکلات و دعاوی احتمالی در آینده مصون بمانند. شما می‌توانید برای دریافت مشاوره، با فرم درخواست مشاوره با ما در ارتباط باشید و یا همین حالا در هریک از شبکه های اجتماعی با شماره تلفن ۰۹۱۲۸۸۵۵۲۳۸ و ۰۹۳۶۱۸۵۳۷۲۳ با ما تماس بگیرید.

عقد یا همان قرارداد عبارت است از توافق دو یا چند اراده به منظور ایجاد آثار حقوقی. طبق ماده ۱۸۳ قانون مدنی :" عقد عبارت است از اینکه یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر ، تعهد به امری نمایند و مورد قبول آنها باشد." ماده ۱۰ قانون مدنی می‌گوید :" قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده‌اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد ، نافذ است."

چرا تنظیم قرارداد لازم است و تبعات عدم تنظیم قرارداد مکتوب چیست؟؟؟

یکی از مشکلات موجور در روابط حقوقی افراد که در نهایت منجر به مشکلات بسیاری فی مابین ایشان و مراجعه به مراجع قضایی و پرداخت هزینه های بالای دادرسی می گردد؛ عدم تنظیم قرارداد و مکتوب نمودن تعهدات است. افراد به دلایلی چون روابط خویشاوندی و یا اعتماد و یا به دلیل این باور غلط که تنظیم قرارداد نشانه عدم اعتماد به طرف مقابل و یا نشانه تازه کار بودن و نابلدی تنظیم کنندگان قرارداد است و یا برای اجتناب از پرداخت مالیات و غیره از تنظیم قرارداد امتناع می کنند که این امر عمدتاً مشکلات بسیاری برای ایشان در آینده ایجاد خواهد نمود.

چرا قرارداد بایستی توسط حقوقدانان و افرادی که دانش و تسلط کافی نسبت به قانون دارند؛ تنظیم گردد؟؟؟

برای نوشتن یک قرارداد استاندارد علاوه بر اطلاعات و جزئیات مربوط به قرارداد، داشتن دانش حقوقی کافی و دانستن مفاهیم اولیه قرارداد نویسی ضروری است. به همین دلیل است که بسیاری از قراردادهای چاپی تنظیمی توسط بنگاه های معاملاتی و یا کارمندان غیرحقوقی شرکت ها نظیر مهندسان و حسابداران و غیره دارای مشکلات عدیده حقوقی بوده که بعضاً طرفین قرارداد را در آینده دچار مشکلات بسیاری می سازد.

نکته بسیار مهمی که در زمینه تنظیم قراردادها، این است که چگونگی تنظیم قرارداد تاثیر شگرفی بر نحوه اجرای آن دارد؛ لذا اگر قرارداد به صورت درست و اصولی و با به کارگیری نکات دقیق حقوقی و قانونی تنظیم شود؛ می‌تواند طرفین قرارداد را به اهدافشان به ویژه هدفی که از تنظیم قرارداد داشتند؛ برساند.

ضرورت تنظیم قرارداد

نه تنها نوشتن و مکتوب کردن قرارداد مهم است که خلاصه گویی در قراردادها از ضروریات و ارکان اصلی آن به شمار می‌رود. توضیحات بیش‌ازحد و طولانی بودن قرارداد، نه تنها بار روانی منفی بر روی طرف مقابل خواهد گذاشت که ممکن است موجب به وجود آمدن تعهدات ناخواسته‌ای برای طرفین قرارداد شود. اقدامات زیادی وجود دارد که می تواند از بروز این مشکلات جلوگیری کند؛ برای مثال می توان در قرارداد ماده‌ای تحت عنوان تعاریف در نظر بگرفت و مفاهیم کلیدی و گهگاه چالش برانگیز را تعریف نمود.

اصولی که بایستی در تنظیم یک قرارداد لحاظ گردد:

1-انتخاب نوع دقیق قرارداد: نخستین اصل در تنظیم قرارداد تشخیص نوع قرارداد  و انتخاب نام درست برای آن است.   قرارداد اصولی، قراردادی است که در عین ساده و واضح و مختصر بودن، جامع و کامل نیز باشد.

2- عدم تعارض قرارداد با قوانین امری: درست است که توافقات افراد مورد احترام و حمایت قانون است اما درصورتی‌که محتوای قراردادها با قوانین امری مخالف باشد، هیچ‌گونه ارزش قانونی نداشته و قابل اعمال و تحمیل بر طرف متعهد قرارداد نمی باشد.

3-توجه به جنبه های خاص برخی قراردادها: قراردادها دارای دو جنبه عمومی و اختصاصی هستند؛ جنبه عمومی شامل شرایطی است که رعایت آن در کلیه قراردادها الزامی است و تخلف از آن به جهت از بین بردن بنیان و اساس قرارداد غیرممکن است. جنبه اختصاصی، وجوهی از قرارداد است که بسته به ماهیت قرارداد ممکن است وجود داشته باشد و وجود آن در تمامی قراردادها الزامی نیست؛ مانند شرط محرمانگی که در قراردادهایی درج می گردد که موضوع آن به‌گونه‌ای است که بیم افشای اطلاعات مهمی از آن طرفین قرارداد را نگران می‌سازد.

4-تضامین قرارداد: قراردادهای مهم نیاز به تضامین اضافه علاوه برتعهدات قراردادی دارند تا طرف مقابل نسبت به اجرای قرارداد متعهدتر و طرف دیگر نسبت به ایفای تعهدات قراردادی و جبران خسارات احتمالی وارده در صورت نقض قرارداد مطمئن تر باشد.

5- پیش بینی راه های حل و فصل اختلافات: بایستی ‌راه حلی مناسب با شرایط قرارداد، جهت حل‌ وفصل اختلافات ناشی از قرارداد در آنپیش بینی کرد. این راه‌حل می‌تواند مراجعه به محاکم قضایی و صلاحیت‌دار و یا داوری باشد. نکته حائز اهمیت این است که انتخاب شرط داوری جهت حل اختلافات احتمالی ناشی از قراردادها، شمشیری دولبه است که ممکن است به راحتی اختلاف پیش آمده را حل و یا طرفین قرارداد را در چالش سخت و طولانی فرایند داوری گرفتار نماید. لذا بایستی در این خصوص با مشورت وکلا و حقوقدانان نسبت به درج این شرط در قرارداد و یا پذیرش آن اقدام کرد.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر ، با دفتر تخصصی حقوقی وکلای پایه یک دیبای عدالت تماس حاصل نمایید:02177423630