۰۹۱۲۸۸۵۵۳۲۳۸

Image

کلیات

خواستگاری به معنای تقاضای ازدواج است و نامزدی قراردادی است که بین زن و مرد یا پسر و دختر بسته می‏شود. موضوع این قرارداد ازدواج دو طرف در آینده است.

گر چه اغلب و به طور معمول خواستگاری از جانب مردان است و ولی عقلا خواستگاری از طرف زنان یا اولیای قانونی ایشان منعی ندارد و مانع شرعی و قانونی نیز ندارد.بنابراین پیشنهاد ازدواج از طرف زن و خواستگاری او از مرد نیز بدون اشکال است. مطابق تعریف قانون خواستگاری هنگامی صحیح است که ازدواج با آن زن حرام نباشد.

خواستگاری و نامزدی مقدمه نکاح است واز نظر حقوقی، مادام که صیغه عقد نکاح جاری نشده، زن و مرد نسبت به هم بیگانه تلقّی می‏شوند گر چه خواستگاری صورت گرفته و مورد قبول نیز واقع شده باشد.

در قانون ما قانونگذار خواستگاری و نامزدی پذیرفته شده را نیز وعده ازدواج می ‏نامد و آن را قابل عدول می‏داند(ماده 1035 ق.م)ولی قابل عدول بودن وعده نکاح از اهمیّت آن نمی‏ کاهد لذا دانستن آثار حقوقی خواستگاری پیش از قبولی و پس از آن و نیز ضمانت اجرای عدول از خواستگاری برای همه مفید و ضروری است

مسائل حقوقی نامزدی‏

به موجب ماده 1304 1قانون مدنی:«هر زنی را که خالی از موانع نکاح باشد می‏توان خواستگاری کرد.» همچنین نامزدی یا وعده نکاح مقدمه ازدواج است و خود ازدواج نیست.قانونگذار نیز به این نکته تصریح کرده و گفته است:«وعده ازدواج ایجاد علقه زوجیت نمی‏کند، اگر چه تمام یا قسمتی از مهریه که بین طرفین برای موقع ازدواج مقرر گردیده پرداخته شده باشد…».(ماده 1035 ق.م)مرد یا زن باید تا آخرین لحظه در تصمیم‏گیری آزاد باشد و بتواند در کمال آزادی تصمیم بگیرد.به همین دلیل در ادامه ماده مذکور می‏خوانیم: «بنابراین، هر یک از زن و مرد مادام که عقد نکاح جاری نشده می‏تواند از وصلت امتناع کند و طرف دیگر نمی‏تواند به هیچ وجه او را مجبور به ازدواج کرده و یا از جهت صرف امتناع از وصلت مطالبه خسارتی نماید.»

شرایط حقوقی برهم زدن نامزدی

در صورت برهم خوردن نامزدی یا پشیمانی یک طرف آیا زیان دیده می‏تواند با استناد تقصیر طرف مقابل خسارت وارده را از او بخواهد؟به علاوه وضع هدایایی که بین زن و مرد رد و بدل شده است چه می‏شود؟ در خصوص خسارات وارده در اثر برهم زدن نامزدی ماده قانونی صریحی وجود ندارد اما برمبنای قواعد مسولیت مدنی اگر در اثر برهم زدن نامزدی خسارتی بر طرف مقابل وارد شود و این خسارت ناشی از تقصیر طرف مقابل باشد زیاندیده می‏تواند خسارت خود را از فاعل زیان مطالبه کند

همچنین هدایای نامزدی که درجهت نکاح به طرف مقابل تقدیم گردیده ،در صورت موجود بودن قابل استرداد و عدول است در خصوص خسارات ناشی از برهم زدن نامزدی و استرداد هدایا گروه وکلای دادگستری دیبای عدالت آماده ارائه خدمات حقوقی ،مشاوره و وکالت جهت احقاق حقوق شماست.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر ، با دفتر تخصصی حقوقی وکلای پایه یک دیبای عدالت تماس حاصل نمایید:02177423630