انواع قراردادها

قراردادهای کسبوکارها
بسیاری از کسب و کارها به ویژه کسب و کارهای نوین که با گسترش روحیه کارآفرینی در نسل های حال حاضر جامعه بسیار پر رونق شده و نیز با توجه به افزایش حمایت های قانونی از ایده های ثبت شده، بخش قابل توجهی از بازار اقتصادی ایران را به خود اختصاص داده اند؛ در ابتدا از قراردادهای راهاندازی کسب و کار مانند قرارداد جذب سرمایه گذار استفاده میکنند تا کسب و کار ایشان شکل گیرد. پس از آن نیز، مدیران کسب و کارها با تنظیم قراردادهایی مثل قرارداد کار، پرسنل و کارکنان و کارمندان خود را استخدام میکنند. هرچه این قراردادها حرفهای تر و کاربردیتر باشند، چالشهای حقوقی را برای طرفین اعم از کارفرما و مدیران شرکت ها و کارکنان و پرسنل ایشان به حداقل میرسانند.
از جمله انواع قراردادها میتوان به قراردادهای پیمانکاری، انواع قرارداد مشارکت، قراردادهای دولتی، قراردادهای خصوصی و قراردادهای کار اشاره کرد.
قراردادهای مشارکت
قرارداد مشارکت، قراردادی است که به موجب آن، اشخاص حقیقی یا حقوقی، سرمایه مادی یا معنوی خود را با هم به اشتراک گذاشته و از آن در جهت انجام امور اقتصادی و بازرگانی استفاده می کنند و هر کدام از طرفین قرارداد مشارکت، بر مبنای میزان آورده و سرمایه خود، در سود این همکاری شریک می شوند. از جمله کاربردیترین قراردادهای مشارکت میتوان به قرارداد مشارکت در ساخت، مشارکت در تولید و غیره اشاره کرد. قراردادهایی که در عین سودمند بودن و بهره وری بالا، چنانچه دقیق و کامل و همه جانبه تنظیم نگردند؛ طرفین قرارداد را با مخاطرات و چالش های شدید و بعضا طولانی مواجه می سازند که عمدتاً سبب نابودی سرمایه ایشان و اتلاف وقت و عمرشان در راهروهای دادگاه ها می شود.
قرارداد الحاقی
یکی از مهمترین و رایجترین قراردادها در ایران، قرارداد الحاقی است. قرارداد الحاقی به قراردادی گفته میشود که شرایط قرارداد توسط یکی از طرفین، از قبل مشخصشده است و طرف دیگر، صرفاً با امضا و تائید مفاد قرارداد، به آن ملحق میشود. عدم برابری طرفین در تصمیمگیری، یکی از مهمترین علل انعقاد قراردادهای الحاقی است. نمونه قرارداد الحاقی، قرارداد اخذ تسهیلات از بانکها می باشد که تمامی شرایط اخذ تسهیلات ازجمله میزان آن، تعداد اقساط و سایر شرایط توسط بانک تعیین و وامگیرنده صرفاً اقدام به امضای قرارداد (و اصطلاحاً الحاق به آن)مینماید.
قرارداد کار و استخدام
یکی دیگر از قراردادهای رایج مورد استفاده بسیاری از افراد و شرکت ها اعم از خصوصی و دولتی و تهادهای عمومی، قراردادهای کار و استخدام است. قرارداد کار، قراردادی است میان کارگر و کارفرما که به صورت کتبی یا شفاهی تنظیم میشود و به موجب این قرارداد، کارگر متعهد میگردد کارها و امورات قانونی ارجاع شده از سوی کارفرما را انجام داده و در قبال آن دستمزد دریافت کند. قراردادهای استخدامی به این دلیل بسیار کاربردی هستند که افراد در هر فضا و مکانی بخواهند مشغول به کار شوند باید با کارفرما قراردادی منعقد نمایند تا شرایط کار ایشان مشخص گردد. قرارداد کار خود به انواع مختلفی مانند قرارداد کار دائم، موقت، تمام وقت، پاره وقت، ساعتی و معین تقسیم میگرددد.
قرارداد پیمانکاری
یکی دیگر از قراردادهای کاربردی منعقده بین اشخاص، قرارداد پیمانکاری در حوزه ساخت و ساز و همچنین ارائه خدمات است. در قرارداد پیمانکاری، کارفرما پروژه ساخت را به پیمانکار واگذار میکند و پیمانکار متعهد به تحویل پروژه بر اساس توافقات قراردادی است.
تفاهمنامه
تفاهمنامه سندی است که در نتیجه مذاکرات طرفین قرارداد منعقد میشود. به عبارتی دیگر، تفاهمنامه صورتجلسه مذاکرات اشخاصی است که قصد دارند با یکدیگر قرارداد منعقد نمایند. نکتهای که در خصوص تفاهمنامه نامه باید به آن توجه داشت؛ این است که تفاهمنامه اصولا سندی الزامآور نیست و الزامی برای طرفین ایجاد نمیکند و این موضوع تفاوت اصلی این سند با قرارداد است. در واقع تفاهمنامه پیشنویس قراردادی است که طرفین قصد انعقاد آن را در آینده دارند.
سایر قراردادهای کاربردی
قرارداد اجاره: این قرارداد شرایط اجاره املاک یا تجهیزات را تعیین میکند و شامل مدت زمان اجاره و مسئولیتهای طرفین است.
قرارداد خرید و فروش: این قرارداد شرایط خرید و فروش کالاها یا خدمات را تعیین میکند و شامل نحوه پرداخت و تحویل کالا میشود.
قرارداد محافظت از کسبوکار: این قرارداد برای حفاظت از اطلاعات محرمانه و داراییهای فکری کسبوکار استفاده میشود.