۰۹۱۲۸۸۵۵۳۲۳۸

Image

کلیات

مَهر یا مهریه مالی است که مرد به هنگام ازدواج، برای پرداخت به زن بر عهده می‌گیرد. مهریه جزو حقوق مالی زن است و بلافاصله پس از عقد قابل مطالبه است و این حق پس از فوت زن به ورثه او می‌رسد و آنان می‌توانند آن را از مرد مطالبه کنند. در نکاح دایم، عدم تعیین مهریه موجب بطلان نمی‌شود، اما در نکاح موقت، حتما باید مهریه معین شود؛ در غیر این صورت، این امر موجب بطلان عقد می‌شود

اقسام مهریه

مهریه از بابت نحوه تعیین آن بر سه قسم است

مَهرُ المُسَمّی

مَهر المسمی یا مهریه توافق شده مهری است که زن و شوهر قبل از انعقاد عقد نسبت به مقدار و میزان آن توافق نموده و آن را در عقد ذکر می‌کنند یا پس از عقد بر روی مقدار معینی توافق می‌کنند. مهر باید بین طرفین تا حدی که رفع جهالت آنها بشود مشخص باشد نه اینکه چیز گنگ و مبهمی باشد. این مهریه می‌تواند به دو صورت عندالمطالبه یا عندالاستطاعه تعیین گردد

شرایط مهر المسمی

دارای ارزش مالی و اقتصادی باشد
قابل تملک و نقل و انتقال باشد
مشخص و معلوم باشد
معین و تصریح شده باشد
دارای منفعت عقلایی و مشروع باشد
شوهر قدرت تسلیم مهریه را داشته باشد
تعیین میزان مهر مطابق ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی منوط به تراضی طرفین است و محدودیتی در این خصوص در قانون پیش بینی نشده است

مهر المثل

اگر در زمان انعقاد عقد دائم راجع به مهریه توافق نشده یا اینکه مهریه تعیین شده باطل باشد ولی عمل زناشوئی بین زوجین صورت گرفته باشد، در این حالت بر اساس عرف و عادت محل و وضعیت خاص زوجه مانند خانواده، تحصیلات، سن، شغل و امثال آن مهریه‌ای هم‌شأن زنان مشابه وی تعیین می‌گردد که به این نوع مهریه، مَهرُالمِثل می‌گویند یعنی مهریه‌ای معادل زنان مثل او.

مهر المُتعَه

هرگاه در عقد نکاح مهر ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهر، زن خود را طلاق دهد زن مستحق مهر المتعه است.

موارد تعلق نصف مهر

موردی که در عقد، مهر معین شده یا بعد از عقد تعیین شده است و قبل از نزدیکی طلاق صورت گیرد زن مستحق نصف مهر المسمی خواهد بود. در صورتی که مهر تعیین نشده و عقد به علت عیب عَنَن (عدم توانایی جنسی مرد) فسخ شود، زن مستحق نصف مهر المثل است.

مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه

طبق توافق زوج و زوجه، زمان تادیه مهر می‌تواند به صورت “عندالمطالبه” یا به صورت “عندالاستطاعه” باشد. علاوه بر این دو مورد، دو نوع دیگر نیز برای زمان تادیه مهر وجود دارند که عبارتند از “حال” و “موجل”.

مهریه حال و موجل

در مهریه حال، زوج مکلف است مهر را فورا پرداخت کند، اما در مهریه موجل، زمان پرداخت مهر مشخص می‌شود. به عنوان مثال، زوجه ممکن است تادیه مهریه خود را برای ۵ سال آینده مشخص کند و در نتیجه، زوج مکلف است در زمان مقرر آن را پرداخت کند.

مهریه عندالمطالبه

در مهریه عندالمطالبه زمان مطالبه مهریه در اختیار زوجه هست و هر وقت که بخواهد می تواند آن را مطالبه کند و مرد نیز باید آن را پرداخت کند

مهریه عندالاستطاعه

مهریه عندالاستطاعه نیز به این معنا ست که زن در صورتی می‌تواند شوهر خود را ملزم به پرداخت مهریه کند که استطاعت و تمکن مالی شوهرش را اثبات کند.

حق حبس

طبق ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی، زن می‌تواند تا مهریه او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حالّ باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود

مطابق تعریف فوق ،زن می تواند در مواردی که مهریه عندالمطالبه است ،از ایفا وظایف زناشویی امتناع نماید که به این امر حق حبس می گویند .

شرایط استفاده از حق حبس

۱- زن تا قبل از ایفا وظایف زناشویی می تواند از حق حبس خود استفاده نماید و بعد از برقراری رابطه زناشویی ،این حق ساقط می شود .
۲-مهریه عندالمطالبه باشد .لذا در مهریه موجب و یا عندالاستطاعه حق حبس وجود ندارد .

زمانی که زوجه از حق حبس خود استفاده می‌کند امتیازهای زیر برای وی حاصل می‌شود:

۱- زوجه را نمی‌توان ملزم به تمکین خاص و ایفای سایر وظایف زناشویی کرد.
۲- در صورت تقسیط پرداخت مهریه حق حبس زوجه تا پایان دریافت تمامی اقساط به قوت خود باقی می‌ماند.
۳- زوجه مستحق نفقه خواهد بود

جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر ، با دفتر تخصصی حقوقی وکلای پایه یک دیبای عدالت تماس حاصل نمایید:02177423630